Uued toitlustuse trendid 2020.aastal

Eduka sündmuse läbiviimiseks on üks oluliseimaid teemasid toitlustus. Kui veel 10 aastat tagasi nägi Eesti sündmuste toitlustamise maastik välja üsna üksluine ja tehti palju sarnaseid asju, siis tänaseks on klienditeadlikkus tublisti tõsnud ja parima teenuse pakkumiseks nähakse palju vaeva. Cateringiteenus on lähenemas üha enam tipprestoranide tasemele, mis kajastub lisaks toidule endale ka serveerimisnõude, teeninduse ja erilahenduste näol. Selle peamiseks põhjuseks on kõrgtasemele arenenud eesti restoranide tase ja suur kogemus, mida cateringiettevõtted on saanud erinevate rahvusvaheliste firmade korporatiivsündmusi ja Euroopa liidu tippkohtumisi toitlustades.

Antud valdkonna trende 2019 aitab kaardistada Põhjala Cateringi asutaja Marie Lakspere.

VERTIKAALNE SERVEERIMINE

Maailma trend liigub üha rohkem vertikaalse serveerimise poole, et üllatada ürituse külalisi ning lisada saali kujundusse vürtsi. Sobib hästi ruumipuuduse korral näiteks messidel, kodustes tingimustes või väikestes ruumides.

KULD JA MARMOR

Inventari ja tekstiilide kohapealt on jätkuvalt trendikad pronks, kuld ja tumesinine, kuid lisandunud on marmor ja erinevad rohelised toonid. Lilleseadete puhul pigem looduslähedased toonid. Lisaks koguvad lilleseadetes populaarsust ka erinevad eksootilised taimed, näitena võib täiesti eraldi välja tuua värvika paradiidilinnulille.

KOKAD KOHAPEAL

Üha rohkem hinnatakse sündmusel kokkade sidet otse külalistega. Kokad üritusel on pea sama oluline, kui toidu maitse. Põhjala Cateringi kogemus näitab, et vahetu kontakt loob olenemata toitlustuse eelarvest või menüüst kõigi külaliste jaoks super kulinaarse meeleolu. Nii maailmas laiemalt kui üha enam ka Eestis suhtutakse cateringiteenusesse kui pikalt ettevalmistatud keskmise tasemega toidukogemusse. Heade kokkade olemasolu tagab kõrge, restoranitasemel toiduelamuse. Kes meist ei tahaks näha oma silmaga kuidas maagia sünnib.

KA BUFFEETOIT SAAB OLLA ERIPÄRANE JA KÄIKUDEGA

Buffeetoidu all peame silmas nö Rootsi laua tüüpi toitlustamist. Külmade toitude serveerimisel näeme uue trendina portsjoneeritud väikseid a la carte roogi. Ehk et toidud ei ole serveeritud buffeelauale vaagnatel ja kaussides vaid sarnaselt restorani eelroogadele otse taldrikule. Selle suureks eeliseks on suurtel üritustel toidu kiire kättesaamine ning loomulikult ka silmailu. Kui soojade pearoogade puhul ei ole sooviks käikudega õhtusöök, siis lisab elevust kindlasti tavapärase marmiitides buffeetoidu asendamine kokkade jaamadega, kus kokad serveerivad taldrikutele soojuslampide all kliendi ees kõik road.

PERSONAL

Lisaks mööbli ja disaini elementidele ei ole vähem tähtis teenindava personali riietus ja nišš. Alati on võimalik tuua enda sündmusele vürtsi näiteks maskides kelneritega või näitlejaga kes laual istudes annab toitudele viimase lihvi.

KESKÖÖ SNÄKID

Eriti suurt populaarsust on kogunud just pikematel üritustel “midnight snack” ehk tänavatoidu stiilis toidu serveerimine peo lõpu poole. Wrapidest on tänaseks inimesed juba väsinud. Meie klientide suureks lemmikuks on “Taco baar”, kus igal külalisel on võimalik erinevatest komponentidest endale meelepärane amps ise kokku panna.

MAGUSTOIT

Magusa puhul soovitame pigem eripäraseid “magusalaudasid” kui suuri plaadikooke ning torte. Tegu on siis väikestest magusatest suupistetest, puuviljadest, juustudest ja muust sellisest koosnevad lauad. See annab suurema võimaluse inimestel valida endale meelepärane magustoit ning pakub ka silmailu. Tordid ehk kondiitritöö kõrgeim tase on jätkuvalt esindatud ka kõige eksklusiivsematel üritustel, kuid nende puhul on oluline jälgid kondiitri käekirja ja innovatiivsust, et lõpptulemus näiteks tähtsal galaüritusel ei oleks liiga igav ja tavaline. Kokkuvõttes soovitan loobuda kõikidest plaaditortidest ja nende asemel teha laud mitmest maitsvast ja visuaalselt kaunist magusaampsust või pöörduda mõne omanäolise cateringi või kondiitri poole kes teeb stiilipuhtaid ja häid torte. Enamikel pakkujatel on olemas ka tehtud töödest ülevaatlik instagrami leht või koduleht.

 

KONTAKTID

Trendika ürituse korraldamiseks võtke julgelt ühendust Põhjala Cateringiga,  pakkumist saab küsida ka emailil info@pohjalacatering.ee

 

Riine Tiigi

Turundusjuht