Blogi

10 UNIKAALSET KULINAARSET ELAMUSTEGEVUST TALLINNAS

Kas teil on tulemas koosolek Tallinnas ning otsite põnevat tegevust pärastlõunaks? Üks parimaid team-buildingu tegevusi kollektiividele on erinevad söögi või joogiga seotud tegevused. Mis võikski olla parem viis lõõgastumiseks, kui külastada pruulikoda, maitsta kohalikku toitu kaunis looduses või hoopis proovida ise toitu valmistada?

Keskaegses Tallinnas ei pea toiduelamusi kaua ega kaugelt otsima. Siin kohtub ajalugu kaasaegsete toiduvalmistamise tehnoloogiatega ning traditsioonid ulatavad käe loomingulisusele ja uuendusmeelsusele.Tallinn pakub laia valikut toiduga seotud tegevusi alates nullkulu õhtusöökidest kuni karuliha maitsmiseni. Kuna Eesti on väike ning meil on palju puutumata loodust on üheks variandiks ka näiteks piknik rabas. Milline ka poleks su soov, arvatavasti leiad sa selle Tallinnast. Siin on mõned toidu ja joogiga seotud elamused, mida võiksite kindlasti oma tiimiga proovida.

Külasta käsitööõlle pruulikoda

Miks mitte alustada Tallinnaga tutvumist käsitööõllest? Käsitööõlu kogub populaarsust üle maailma Aasiast Ameerika  Ühendriikideni välja. Nii on ka Eestisse käsitööõlle pruulikodasid tekkinud üllatavalt palju. Üks tuntud käsitööõlle tootjaid Tallinnas on Põhjala, kes lisaks maitsva õnne tootmisele korraldab ka ekskursioone pruulikotta. Ekskursioonil on võimalik näha, kuidas käib õlle tootmise protsess ning loomulikult saate esitada küsimusi. Hinna sees on ka 3-4 õlut, et mõistaksite paremini, millest räägitakse.

Põhjala pruulikoja külastamiseks on veel üks hea põhjus, nimelt selle imeline asukoht Noblessneris, ühes Tallinna trendikamas linnaosas. Endine allveelaevatehas on muudetud kaasaegseks linnakeskkonnaks koos jahisadama, promenaadi, söögikohtade, galeriide ja tehnoklubiga.

Külasta džinnivabrikut

Teine trendikas paik Tallinnas on Telliskivi loomelinnak, kus asub järgmine põnev leid— džinnivabrik Junimperium. Kui teie meeskonnas leidub džinnisõpru, on see suurepärane koht, mida avastada. Tegu on Eesti esimese käsitöödžinni vabrikuga, mis pakub ekskursioone, mille käigus saavad külastajad tutvuda džinniajaloo ja joogi tootmisega. Ekskursiooni käigus saate maitsta erinevad džinne ning lõpetuseks tuuakse lauda džinni ja tooniku kokteil. Kui te aga soovite pisut kauemaks jääda, on siin hea võimalus proovida erinevaid põnevaid Junimperiumi džinnist valmistatud kokteile. Miks mitte maitsta näiteks kokteili nimega Telliskivi 60 S, milles ďžinn on segatud vahuveini, suhkru, siirupi ja sidrunimahlaga?

Külasta Liviko tehast

Kui džinnitootmine on Eesti alles suhteliselt uus nähtus, siis viin on olnud meie esiisade jook juba pikki sajandeid. Viina tootmise ja tarbimise ajalugu on Eestis pikk ning pits viina on siiani osa traditsioonilisest sünnipäevapeost, pulmast või matustest. Seega pakub Liviko tehasetuur põnevat ja teistmoodi sissevaadet Eesti joogikultuuri.

Viinatehase külastus on mõnus lõõgastus peale pikka koosolekut. Selles 100-aastases tehases saate teadmisi selle kohta, kuidas hundijalavett toodetakse ja pudelitesse villitakse. Samamoodi saate teada, kuidas valmistatakse erinevaid maitseviinasid. Loomulikult ei puudu ekskurssioonilt ka maitsmise osa.

Kas teie meeskonnas leidub kokteilide austajaid? Kui nii, siis pakub Liviko tehas ka head võimalust osaleda kokteilikoolitusel Liviko Joogiakadeemia LABis, kus kogenud sommeljeed annavad häid nõuandeid, kuidas valmistada imehäid kokteile. Koolitus sobib hästi nii päris algajatele kui ka lihtsalt oma oskuste lihvimiseks.

0-kulu õhtusöök

Kui teie firmale on tähtis jätkusuutlik eluviis, siis pole teil ka Tallinnas vaja hirmu tunda. Nimelt asub fotomuuseumi Fotografiska katusekorrusel suurepärase vaatega restoran, mis töötab nullkulu põhimõttel. See tähendab seda, et toorainest kasutatakse ära kõik ninast sabani ja juurest leheni. Ülejäägid aga komposteeritakse. Toit on siin alati värske ja hooajaline ning paljud restorani köögis kasutatavad toiduained tulevad otse nende enda aiast.

Kuidas saab siis üks kaasaegne restoran töötada nullkulu põhimõttel? Tegelikult pole siin midagi väga keerulist. Nimelt välditakse siin ühekordseid pakendeid ning näiteks tomatid ja porgandid jõuavad restorani otse talupidajalt kastis, mille restoran pärast tagastab.

Seega, samal ajal kui teie istute restoranis ning naudite maitseelamusi ja kaunist vaadet, võite olla rahulik, sest teate, et selle eine valmistamisel ei raisatud toitu ega tekitatud prügi. Siia tulles võite süütundeta toitu nautida teades, et olete teinud ühe hea teo planeedi päästmiseks.

Maitse keskaegset õlut ja karuliha

Tallinn on keskaegne linn ning kõige parem võimalus seda keskaja atmosfääri tunnetada on teha väike jalutuskäik vanalinnas. Kui sisenete läbi Viru väravate vanalinna ei lähe just kaua aega, kui juba tungib teie ninasõõrmetesse magusat röstitud mandlite lõhna, mis muudab kogu keskaja atmosfääri veelgi täiuslikumaks, sest just lisaks kuulmis- ja nägemismeelele on teiste ajastute tajumisel oluline koht ka lõhna- ja maitsemeelel.

Olde Hansa restoran Raekoja kõrval on justkui uks keskaja võlumaailma.  Lihtsalt avage see raske puidust uks ning te leiate end teisest ajastust, küünlavalgest ruumist, kus mängib keskaegne muusika. Teenindus on siin vali ja autentne ning karuliha teie taldrikul on kogemus, mida on raske unustada. Naudi toitu koos idamaiste tantsudega või broneeri Suurgildi pidu, mis lubab teil osa kogeda seda, kuidas tähistasid aadlikud oma suursaavutusi 700 aastat tagasi.

Huvitav on ka see, et kõik mis teile selles restoranis ette tuuakse on valmistatud kasutades 15. sajandi retsepte. Restorani omanik on nimelt tõeline keskajafanaatik, kes on veetnud tunde arhiivides igal pool Euroopas, et leida retsepte, mida oma restoranikokal 21. sajandil valmistada lasta.

Õhtusöök kabareega

Kui soovid pakkuda oma meeskonnale unustamatut elamust, siis soovitame õhtusööki koos kabareega. Tõepoolest, mis võikski olla lõbusam ja panna meeskonnaliikmed naeratama, kui mitte ilusad tantsijad oma kaabude, kikilipsude ja suleboadega. Kuid miks ikkagi peaksite minema vaatama kabareed ning miks just Tallinnas?

Põhjus selleks on lihtne. Viru hotellis on kabareeetendusi antud juba 50 aastat. Nõukogude ajal ööbisid siin vaid väliskülalised ning nende jaoks oli oluline, et Nõukogude Liidust jääks hea mulje. Nii pakutigi külalistele meelelahutuseks glamuurset kabareeprogrammi. See, millist elu elasid tavainimesed, jäi aga välismaalastele saladuseks.

Tänapäeval on meil võimalik minna ajas tagasi ja saada osa omaaegsest glamuurist. Ning glamuurne see etendus ka tõepoolest on. Isegi nii glamuurne, et peagi hakkate kahtlema, kas olete ikka Baltikumis või olete kogemata hoopis Pariisis sattunud. Merineitsi restoranis saate nautida kolmekäigulist õhtusööki, ning samal ajal, kui te oma järgmist käiku ootate, käib taustaks kabaree. See kogemus paneb silmad särama ka kõige väsinumatel ja tõsisematel meeskonnaliikmetel.

Toiduvalmistamine koos kokaga

Kui teie meeskonnas on inimesed, kes on aktiivsed ning kel pole jaksu ega viitsimist lihtsalt restoranis istuda ja toitu oodata, siis on toiduvalmistuse koolitus just teile. Toiduvalmistamise tunde koos Eesti kokaka pakutakse Toiduakadeemias.

Koos toiduvalmistamine tugevdab meeskonnavaimu, motiveerib töötajaid. See on hea võimalus tähistada projekti lõppu või lihtsalt koos kolleegidega lõõgastuda. Koos valmistate koolituse käigus te mitmekäigulise õhtusöögi ning lõpuks sööte selle koos ka ära.

Aga mis siis, kui teie meeskonnas on hoopis küpsetajad? Sellisel juhul võiksite proovida näiteks Foodies.ee pakutavat leivaküpsetamise kursust. Leivaküpsetamine pole niisama lihtne ning selleks, et seda hästi teha on vaja mõningaid teadmiseid. Kui olete taigna valmis teinud ning leiva ahju küpsema lükanud saate koos meeskonnakaaslastega õhtusööki nautida.

Šokolaadi töötuba

Kas armastate šokolaadi? Raske on leida, inimest, keda see maius täiesti külmaks jätaks. Kui teie meeskonnas on palju magusaarmastajaid, siis miks mitte korraldada neile meeldejääv pärastlõuna ja kõik koos šokolaadi valmistada. Raske on kujutada ette rahustavamat tegevust, kui millegi maitsva tegemine. Tallinna šokolaadimuuseumis Chocolala saate õppida, kuidas kakaouba muutub šokolaadiks või kuidas vormida päris oma šokolaadikomme. Kui olete oma kommid valmis saanud saate läbi klaasi jälgida tõeliste šokolaadimeistrite tööd.

Maitse kohalikke marjaveine

Eesti pole teada tuntud veinimaa, ometi on meilgi tugev marjaveini tegemise traditsioon. Nõukogude ajal polnud poest kättesaadava alkoholi valik just väga suur, seega pididki inimesed ise leidlikud olema ning ise veini valmistama. Siiani teavad paljude vanavanemad, kuidas koduste vahenditega veini teha. Eestlased kasutavad veini tegemiseks erinevaid marju, aga ka rabarberit ja õuna.

Kui sind marjaveini teema huvitama hakkas, siis soovitame läbi astuda Nudisti veinivabrikust Telliskivis. Nudist on kaasaegne veinivabrik, mis väärtustab mitmekesisust ja tervislikku hedonismi. Nad on spetsialiseerunud marja vahuveinidele ning nende tegemiseks kasutavad nad vaid looduslikke koostisosi. Kuidas aga käib marjaveini tegemine? Kui soovid sellele küsimusele vastust saada, peate vaatama tulema. Ekskurssioonil näete seda, kuidas marju kääritatakse ja kuidas vein pudelisse villitakse. Loomulikult saate ka maitsta kogu veinivabriku sortimenti. Nii et pange aga vaim valmis, sest kui olete vähegi avatud meelega, siis lahkute veinivabrikust väga heas tujus.

Piknik rabas

Kui teie koosolek toimus varastel hommikutundidel ning teil on pea terve päeva aega, et midagi vahvat koos ette võta, siis soovitame soojalt jätta kiire innaelu seljataha ning kasutada vaba aega selleks et looduses akusid laadida. Tallinnast 45-minutilise autosõidu kaugusel Lahemaa rahvuspargis asub Eesti kõige tuntum raba, Viru raba. Siruta oma töölaua taga kangeks jäänud lihaseid, hinga sisse värsket õhku, naudi vaikust ning fantastilisi vaateid. Tehke väike matk, ronige vaatetorni ning klõpsake mälestuseks paar pilti. Nüüd ongi aeg maha istida. Võtke kaasa piisavalt toitu, jooke ja snäkke ning laulina ja lauanõud. Katke ühele kena laud ning voilaa, siin see ongi, pidusöök keset raba. Mõte on lihtne, kuid tulemus meeldejääv ja vägagi eriline.

 

Riine Tiigi

Turundusjuht