Kuidas praegu turvaliselt seminaride ja konverentside toitlustust korraldada?

Praegusel ajal üritusi korraldades tuleb kindlasti läbi mõelda ka, kuidas külalistele võimalikult turvaliselt toitlustust pakkuda, et minimaliseerida külaliste nakkusriski. Kogusime kokku peamised näpunäited, kuidas konverentside, seminaride, ürituste toitlustus praegustes oludes viia läbi võimalikult ohutult.

Vali turvalisuse nõudeid järgiv ürituse toimumiskoht

Praegusel ajal on paljud  hotellid veelgi suuremat rõhku pannud klientide turvalisusele. Välja on töötatud spetsiaalsed puhastus- ja turvalisuse tagamise meetmed nii ürituste kui majutujate jaoks. Suuremad rahvusvahelistesse hotellikettidesse kuuluvad hotellid on  taotlenud lisaks eraldi turvamärgistusi, mis tõendavad, et hotelli keskkond on erakordselt puhas ning külastajaile turvaline. Eriti tõhusate meetmetega paistavad silma Hilton Tallinn Park, kes on välja töötanud kõrgeima standardi Hilton Event Ready programmi ja Radissoni Grupi hotellid, nagu Radisson Blu Hotel Olümpia. 

Hajutamine ruumis

Valige toitlustuseks piisavalt suur ruum, et osalejad ei peaks toitude juurde trügima. Paigutage toit, nõud ja lauad nii, et osalejatel oleks võimalik omavahel piisavalt distantsi hoida. Vältige järjekordade tekkimist, lisage tavapärasest rohkem toiduväljastuspunkte. Suuremate ürituste puhul märkige inimeste liikumissuunad, vältimaks kogunemisi ja tunglemist.

Personaalselt portsjoneeritud toidud

Turvalisim on lahendada kohvipausid nii, kui nii toidud kui vajalikud toidunõud on igale osalejale ühekordselt pakendatud. See vähendab nii ristsaastumise võimalust kui järjekorras seismise aega. Jälgige, et ka serveeritavad joogid oleksid ühekordselt pakendatud, st et ühiste vee- või mahlakannude asemel on joogid kõigile väikestes pudelites.

Soovitatav on lauda teenindamisega toitlustus

Mitmed rahvusvahelised uuringud näitavad, et kõige turvalisem on, kui toitlustus on korraldatud nö lauda teenindamisega – igale osalejale on oma istekoht, toidud toob lauda teenindaja või on laudadel valmis ühekordsete portsjonitena. See lahendus vähendab oluliselt  klientide kokkupuuteid erinevate teenindajate ja külastajatega.

Buffet -stiil koos teenindajaga, kes toitu serveerib

Kui on soov ikka toitu nö buffet –stiilis serveerida, siis leppige toitlustusteenuse pakkujaga kokku, et toidud tõstab külalistele taldrikule teenindaja- niiviisi väldite, et iga külaline kasutab samu tõstevahendeid.

Kohvipakkumine

Eestlasliku „Igaüks kallab ise kohvi“ lahenduse asemel on soovitatav kohvipakkumine korraldada nii, et igale külalisele kallab kohvi isikukaitsevahendeid kandev teenindaja. Samuti tuleb mõelda, et ka kohvikoor ja suhkrutops poleks ühiskasutuses – eelistatada kas ühekordseid väikepakendeid või et ka need lisatakse teenindaja poolt.

Desinfitseerimisvahendid saadaval

Hoolitsege koos ürituse toimumiskohaga selle eest, et klientidel oleks saabumisel võimalus käsi desinfitseerida või pesta.

Tea, kes Su üritusel osalevad

Registreerumisel paluge kohe igalt osalejalt igaks juhuks ka kontakttelefoni numbrit – nii on teil olemas osalejate andmed juhuks, kui hiljem võib tekkida vajadus nendega kiirelt ühendust võtta. Andke juba eelkommunikatsioonis külalistele viisakalt märku osalemise tingimustest –  paluge haigusnähtudega inimestel püsida kodus ja mitte üritusele tulla.

Isikukaitsevahendid teenindajatel

Leppige toitlustusteenusepakkujaga kokku, et teenindajad kannavad isikukaitsevahendeid (maskid, visiirid, kindad).

Kasuta kogenud toitlustusfirmasid

Juba ürituse toitlustust tellides pöörake suurt tähelepanu turvalistele lahendustele. Paluge, et toitlustusteenuse pakkuja tooks hinnapakkumises esile, kuidas toite-jooke plaanitakse serveerida. Uurige, kas teenindajad on ikka varustatud isikukaitsevahenditega. Mitmed catering firmad on koostanud erimenüüd ja – lahendused ürituste toitlustamisel, et minimaliseerida nakkusriski inimeste kokku puutumisel, alati tasub nendega nõu pidada. Meie liikmesfirmadeks on Carmen Catering ja Põhjala Catering.

Paindlikud lepingutingimused teenusepakkujatega

Ole valmis olukorra ja piirangute kiireks muutuseks. Mõelge välja tagavaraplaan, mida teha siis, kui tuleb vähendada osalejate arvu või kogu üritus tühistada.

Riiklikud juhised COVID-iga seoseses

Terviseameti kodulehele on kokku kogutud erinevad Covid-it puudutavad juhendmaterjalid.

Avalike ürituste korraldamise juhised ja kultuurivaldkonda puudutavad korduma kippuvad küsimused leiate Kultuuriministeeriumi kodulehelt »

Vajate nõu ürituse korraldamisel?

Võtke meiega julgesti ühendust, kui vajate abi nii virtuaal- kui päris konverentside korraldamisel! Meie kontaktid leiab siit

Riine Tiigi

Turundusjuht