Parimad keskkonnasõbralikud konverentsilahendused JCI Maailmakongressi näitel

Novembris Tallinnas toimunud JCI Maailmakongress, mis tõi Eestisse 4166 (välismaalasi neist 3464) konverentsidelegaati 103 riigist,  pööras seekord erilist tähelepanu keskkonnasäästlikkusele. Kongressi organiseerimisel püüti leida lahendusi, mis oleksid võimalikult jätkusuutlikud ja et tekiks võimalikult vähe prügi.

JCI korraldustiim oli lahkelt nõus jagama parimaid  JCI Maailmakongressi  keskkonnasõbralikke algatusi ka kõigi huvilistega– hea eeskujuks võtta, kui kellelgi konverentsi korraldamine käsil!

Paberivaba kongress

Kongressi materjalid olid osalejatele kättesaadavad digitaalselt ning välditi trükitud materjale. Prinditud jaotusmaterjale ei jagatud ning samuti paluti paberjäätmete vähendamiseks osalejatel märkmeid teha pigem nutitelefone, tahvel- või sülearvuteid kasutades. JCI kasutab alati konverentsidel ja kongressidel JCI Events äppi, mida vastavalt vajadusele iga kord muudetakse ja lisatakse infot. See on kõige parem viis konverentsi ajal delegaatidele info jagamiseks, kuna võimaldab ka saata delegaatidele push notificatione

Korduvkasutatavad veepudelid ja kohvitopsid

Delegaatidel paluti juba varasema kommunikatsiooni käigus kaasa võtta oma korduvkasutatav veepudel, ja/või kohvitops. Joogipudelite täitmiseks suunati inimesi kasutama kraanivett.  

Vanad kaelapaelad uuesti kasutusse

Loobuti spetsiaalsete kongressi kaelapaelade tootmisest ja taaskasutati igasuguseid juba olemasolevaid kaelapaelu, mis koguti kokku liikmelt ja paluti osalejatel ka endil kaasa võtta.

Jäätmete sorteerimine

Kongressi jätkusuutlikkuse programmi eesmärgiks oli “Aim to Zero Waste” – püüti hoolitseda selle eest, et kongressil tekiks võimalikult vähe prügi. Toimumiskohtades olid olemas prügi sorteerimise punktid, mis olid tähistatud selgete siltidega erinevates keeltes. Toidujäätmed said komposti.

Topsiring

Õhtustel sündmustel kasutasime topsiringi topse ühekordsete plasttopside asemel ja vältisime sellega mõttetu prügi tekkimist, lisaks oli tellitud topside pesemiseks circup pesu. 

Päästetud toidust lõunasöök

Üks kongressi programmipäev oli nö Puhta Maailma päev, kus suurepäraste esinejatega sooviti  tähelepanu tuua planeedi hoidmisele, mida tulevik toob ja kuidas tegelikult olla jätkusuutlik. Toidu raiskamisele tähelepanu suunamiseks valmistati selle päeva lõunasöök päästetud toidust (koostöös Toidupanga ja Rimiga)

Osalejatele pakuti sooja bufeed: Kalakotlett kodujuustukastmega, ürdikana, tomatine köögivilja karri (vegan), röstitud köögiviljad ingveri ja rosmariiniga (vegan), kartulikoore tamp, salativalik, “Caesar” (vegan) hapusaia krutoonidega, hapendatud köögivilja salat seesami seemnetega. Magustoiduks pakuti leivasuppi piimatarretisega. 

Lõunasöögid

Ka lõunasöökide organiseerimisel delegaatidele võeti arvesse seda, et meile tuleb külastajaid üle maailma ning raske on olla kõikidele meelepärane. Sellest tulenevalt lepiti kokku üle Tallinna linna paljude erinevate toidukohtadega vouchersüsteem, mille alusel delegaadid said lõunastada. Tagasiside sellele ja Eesti toidukohtade teenindusele ning maitsvatele toitudele oli suurepärane! 

Kongressi meened

Kongressi organiseerimiskomitee otsustas mitte teha kongressi kotte, mida tavaliselt kongressil osalejatele jagatakse, kuna paljud sellised kotid rändavad prügikasti ja andsime hoopis delegaatidele võimaluse kongressi kotte osta (valmistasime kongressi meeneid piiratud koguses, lansseerisime ettetellimise keskkonna ja saame tõdeda, et enamik tooteid osteti täielikult ära ning alles jäi väga väike kogus mõnda toodet). Lähtusime meenete valimisel ja valmistamisel jätkusuutlikkusest ja vajaduspõhistest toodetest/meenetest. Kuna delegaate tuli palju just soojadest riikidest, panime rõhku sellele, et külastajal oleks kiire ja kerge võimalus osta endale midagi sooja: müts, sall, rõngassall, nutikindad, meeste ja naiste sviitrid. Pimedas novembris on helkur Eestis kohustuslik ning seetõttu pakkusime külastajatele võimalust osta erinevaid helkureid ning lausa helkurmaterjalist valmistatud seljakotti. Väga hästi osteti ka vajaduspõhiseid puidust kongressi logoga akupankasid, laadijaid, vihmavarjusid, klaasist korduvkasutatavaid veepudeleid ning termotasse. Muidugi meeldisid delegaatidele ka väga kongressi EST sõnumitega T-särgid, kus oli valida, kas annad sõnumiga edasi, et oled finEST, coolEST, sunniEST, funniEST vm. 

Üle-Eestiline nõudekorjandus

Konverentsi programmi kuulusid ka Global Village ja Japan Night, kus pakuti mitmesuguseid toite. Korraldajad palusid osalejatel mitte kaasa võtta ühekordselt kasutatavaid plastnõusid Global Village ja Japan Nighti jaoks ning korraldasime alternatiivse lahenduse pakkumiseks üle-Eestilise vanade nõude annetuskampaania. Kogusime koos JCI GO kojaga kokku ligi 5000 erinevat taldrikut, tassi, topsi, supitaldrikut, kahvlit, nuga, lusikat jms. Kampaanias kogutud nõud ei jää loomulikult ühekordseks kongressi kasutuseks – JCI GO koja eesmärk on samalaadselt nõusid välja rentida ühekordsete plastnõude alternatiivina Eestis korraldatud üritustel. Nõudekorjanduse eesmärk oli näidata, et suuri konverentse on võimalik läbi viia ka ilma ühekordsete plastnõudeta.

Kingitused

Paljudes riikides on ka oluline tuua kingitusi teistele delegaatidele ja sõpradele – palusime sel korral mõelda oma kingitused läbi, et tuua pigem midagi söödavat või sellist, millest on saajal kindlasti rõõmu.  Et soovimatud kingitused ei jääks hotellituppa vedelema, panime püsti ka “Second – Hand Kingituste Nurga”, kus kingitusi sai vahetada.

Lavakaunistused ja dekoratsioonid

Kongressi õhtuste pidude dekoratsioonide puhul lähtuti paljuski ise tegemisest ja sellest, et kasutatavad asjad ei oleks ühekordsed. Näiteks renditi Vääna Puukoolist dekoratsioonideks lavadele nädala jooksul poti-kuused, gala laes rippusid suured ise meisterdatud valged kaunistused, mis valguse käes värvi muutsid ja Tallinki Tennisekeskuse imeliseks gala-halliks muutsid, samuti olid ise meisterdatud gala laudadel olevad dekoratsioonid ja avatseremoonia dekoratsioonid. 

Kongressi vaba-aja programmide loovad lahendused

Vaba-aja programmide osas olime kreatiivsed ja kasutasime palju olemasolevaid võimalusi: Ballett “Kratt” ühisvaatamine, taliujumine Nõmmel, disainistuudiote külastamised,  Home Hospitality õhtusöögid senaatoritele, hommikujooks JCI Estonia presidendiga.

Kokkuvõtteks võime öelda, et kongressi jätkusuutlikkus üllatas delegaate positiivselt ning saime palju tunnustust julguse eest võtta ette muudatusi ja seada eeskuju tuleviku konverentsidele. Korraldamise mõttes tekitas esmakordselt nii mahukas jätkusuutlikkuse planeerimine küll erinevaid väljakutseid, kuid kõik sai ettevõtlike liikmete abil lõpuks lahendatud ja sujus hästi.  

 JCI Maailmakongress toimus 4-8. Novembrini Tallinnas erinevates asukohtades, tuues kokku 3444 inimest üle maailma 99 riigist. Konverentsi tegi erakordseks veel fakt, et selle korraldajad on kõik eranditult vabatahtlikud. JCI kongressi keskkonnapoliitika kohta saab lugeda ka inglise keeles siit, https://www.jciwc2019.com/sustainability/

Ettevõtlike Noorte Koda ehk JCI on rahvusvaheline võrgustik aktiivsetele inimestele. JCI pakub oma liikmetele arengukeskkonda oma juhtimisoskuste, sotsiaalse vastutustunde, ettevõtlikkuse ja rahvusvahelise koostöö arendamiseks, et innustada noori inimesi looma positiivset muutust ühiskonda. JCI tegutseb täna rohkem kui 100 maailma riigis. Rohkem infot www.jci.ee

Riine Tiigi

Turundusjuht