Warning: Undefined variable $btitle in /data01/virt8979/domeenid/www.ecb.ee/htdocs/wp-content/themes/ecb/single.php on line 93

Catering teenus üritustel – jagame häid nõuandeid ja trende

2019.aastast liitus Eesti Konverentsibürooga suurte rahvusvaheliste kogemustega catering-ettevõte Carmen Catering. Et toitlustus on ülioluline tegur ürituse õnnestumisel, küsisime Carmen Cateringi juhatuse liikmelt Relika Tiik-Koppalt häid nõuandeid , mida tasub silmas pidada catering- teenuse tellimisel.

Millistele suurüritustele – konverentsidele on Carmen Catering teenuseid pakkunud?

Relika: Väga olulised sündmused on olnud meie jaoks viimase 15 aasta jooksul Eesti Vabariigi Iseseisvispäeva vastuvõttudel toitlustuse korraldamine. EV president võõrustab ligi 900 külalist.  2018. augustis 2018 toimus Eestis A Le Coq Arenal Jalgpalli Super Cup, kus finaalis võistelsid sellised tuntud meeskonnad nagu Madriidi Real ja Madriidi Atletico. Carmen CAteringil oli au olla UEFA toitlustuspartner, kus pakkusime toitu rohkem kui 1200 külalisele.

Suur väljakutse kogu meie meeskonnale oli toitlustuslahenduse korraldamine Euroopa Liidu Eesistumise raames Kultuurikatlas. Lepingule periood vältas juuli – november 2018 a. Pakkusime toitlustust ministritele, delegaatidele, pressile ja tugimeeskonnale 5 kuud esmaspäevast reedeni. Külalisi oli iga päev 500 – 1000 inimest. Oktoober 2018 toimus Eestis EU Eesistujaamaa raames Tallinn DigiSummit. Sellel konverentsil oli kokku ligi 2500 külalist.

2019 aasta veebruaris pakkusime toitlustust 1800 Ericssoni külalisele Alexela Kontsertmajas. Möödunul aastal toitlustasime veel sellistel suurematel konverentsidel nagu Euroopa Liidu Läänemere Strateegia aastafoorum, Lennart Meri konverentsi bankett, Arstide Liidu konverents, „First“ sümpoosium, International Bartenders Association kongress, Euroopa Lemmikloomaarstide Assotsiatsioonide konverents, „Refresh“ konverents. 

Mida professionaalne catering´i teenus sisaldab?

Carmen Catering pakub täislahendust vastavalt ürituse formaadile – alates söökidest-jookidest ja lõpetades suure peotelgiga. Sinna vahepeale jäävad nõud, lauad-toolid ja muu vajaminev inventar, lilleseaded, soojendavad gaasilambid, pleedid, kelneriteenus ja kõik muu, mis kordaläinud ürituse jaoks tarvis läheb.

Mida soovitate klientidele, kes hakkavad omale catering´i teenust valima?

Kindlasti tasuks võtta mitu pakkumist erinevatest firmadest ja siis neid omavahel võrrelda, vaadates mitte ainult lõpphinda, vaid seda, mida hind endas sisaldab. Näiteks mõni pakkumine võib sisaldada ainult sööki, aga transporti, teenindust, inventari ja muud vajalikku mitte. Ka jookide hinna puhul tasub tähele panna, kas on kokku arvestatud kõikide külaliste joogid või on esitatud ainult ühe pudeli hind. Hea oleks suuremate sündmuste puhul ka erinevate firmade pakutavaid toite degusteerida.

Samuti tasub vaadata, kui pikalt on teenusepakkuja turul tegutsenud. Kui professionaalsed on projektijuhid. Aasta aastalt korraldadakse Eestis järjest suuremaid ja ka rahvusvahelisel areenil olulisi sündmusi. Seetõttu lisandub ka aina uusi nüansse, mida tuleb tähele panna ja arvestada. Üritused muutuvad tehniliselt keerulisemaks. Seetõttu on oluline tehnilise projekti professionaalsus ja üldine töökogemus.

Kui palju toitu ja jooke tuleks tellida?

Kõigepealt selgitab meie müügijuht koostöös kliendiga välja peo formaadi ning arvestab seejärel vajalikud toidu- ja joogikogused. Kogused sõltuvad eelkõige peo pikkusest – mida pikem pidu, seda rohkem sööki. Kuid ka siin on trendid muutumises. Inimesed toituvad järjest teadlikumalt, tehakse palju sporti ja süüakse tervislikumalt. Ning süüakse ka vähem. Siiski, kui on pikk pidu, nii umbes 6 – 7 tundi, peaks toitu arvestama ca 800 g külalise kohta. Mõnikord soovib klient küll tellida igaks juhuks rohkem, kuid rohkem kui kilo inimesed tavaliselt ei suuda ära süüa ja toitu jääb järgi. Jooke võtame kaasa alati varuga, ent hiljem arvestame hinna vastavalt tarbimisele, sest mõnel peol tarbitakse jooke  vähem, teisel jällegi rohkem. Kõik oleneb ju seltskonnast. Lisaks selgitame kliendikohtumisel välja, kas üritusel läheks tarvis ka floristi teenuseid, küünlaid lauale, äkki hoopiski telki , või on kohapeal elektrivõimalused piiratud ning vajame generaatorit jne.

Kas aitate valida ka erinevate toidu- ja joogimenüüde vahel?

Meie kodulehel on nähtaval näidismenüüd, mida annab omavahel ka miksida või muuta. Lisaks saavad vajadusel nii peakokk kui ka sommeljee anda omapoolset nõu, milline võiks olla ürituse formaati arvestades kõige sobivam toidu- ja joogivalik. Kui aga kliendil on endal konkreetne soov mõne toidu järele, mida me tavaliselt ei paku, saab kokku leppida ka selle tellimise. Alkohoolsete jookide puhul võib pakkuda klassikalisi jooke nagu vahuvein/vein/õlu, kuid miks mitte tellida kohale professionaalne baarman, kes valmistaks põnevaid kokteile nii alkoholi- kui alkoholivabasid huvitava serveeringuga.

Kui kaua teil tavaliselt ürituse catering´i ettevalmistamine aega võtab?

Mida varem klient oma soovist märku annab, seda parem – eriti  veel kui üritus on suvel, mil päris paljud kuupäevad on ette broneeritud. Sellepärast võiks catering´i teenuse pakkujalt võtta esmased pakkumised juba pool aastat enne suuremat üritust. Siis on aega läbi rääkida, vajadusel degusteerida ja menüüd muuta endale sobivamaks. Peopaigal toimub kohtumine umbes 2 kuud enne peo toimumist, et läbi arutada kõik detailid – ajakava, logistika, saaliplaan, tagala ja kõik muud tehnilised nüansid.

Mitu toidukorda päevapikkuse koolituse jooksul võiks olla? Ja mida oleks mõistlik pakkuda, kas tummisemad portsjonid või pigem kergemad ja mitmekesisemad eined?

Tõenäoliselt 9.00 – 17.00 kestval koolitusel peaks olema vähemalt 2 kohvipausi – uuemal ajal nimetatakse neid ka tervisepausideks või energiapausideks – ning üks pikem lõunasöök. Lühemaid pause võiks vast olla rohkemgi. Lõunasöögil peaks ikka pakkuma sooja toitu, mis ei pea olema tingimata liha-kartul. Võib olla ka hoopis mõnus toitev püreesupp, ja kõrvale veel näiteks rukkileivatasku. Energiapausidel erinevad smuutid, puu- ja juurvilja ampsud. Tervislik toitumine on järjest tõusev trend ja inimesed on järjest teadlikumad oma valikutes. Ka taimetoitlastele ning veganitele tuleb mõelda menüüd koostades.

Kas oskate soovitada oma rahvusvaheliste ürituste võõrustamise kogemusest, milliseid eestipäraseid toite väliskülalistele pakkuda ja millest tasuks pigem hoiduda?

Kama magustoit leiab alati sooja vastuvõttu ja seda pakume hea meelega. Ka must leib, ja üldse erinevad käsitööleivad ning määrded kodujuustust, kukeseentest ja kuusevõrsesiirupiga maitsestatuna on elevust tekitanud. Eestis me sööme palju sealiha, kuid väliskülalistele me sealiha pigem ei paku. 

Mis saab siis kui klient soovib ürituse korraldada kuskil looduses, kus ei ole mitte midagi peale metsa, liivaranna või heinamaa?

Ka siis saame omalt poolt välja pakkuda kasvõi terve komplekti: saame panna püsti nii suure telgi kui parasjagu vaja, kasvõi keset põldu. Saame elektri saamiseks organiseerida kohapeale generaatorid ja ehitame vajadusel ajutise köögi, et kokkade käe all valmiks värske toit. Oleme paigaldanud telke mereranda, muutnud ilma elektrita küüne igati peokõlbulikuks. Suvel on populaarne korraldada grillipidusid. Siis kaasame ka oma kokad, kes kohapeal grillivad ja külalistele värsket sööki pakuvad.

Millised on uued trendid ürituste cateringis – toitlustuses?

  • Tavapärased kohvipausid on rohkem muutunud tervise- või energiapausideks
  • Igasuguseid allergaid – eritoitlustusi on rohkem
  • Taimetoitlasi on rohkem
  • Soovitakse kergemat, tervislikumat toitu
  • Populaarseks on muutunud street foodi stiilis toidud, väiksed ampsud, näputoit

 

Kel huvi Carmen Cateringi teenuste vastu, võtke julgelt Carmen Cateringi tiimiga ühendust, info@carmen.ee, www.carmen.ee


Warning: Undefined variable $cat_id in /data01/virt8979/domeenid/www.ecb.ee/htdocs/wp-content/themes/ecb/single.php on line 157

Warning: Undefined variable $termsSlug in /data01/virt8979/domeenid/www.ecb.ee/htdocs/wp-content/themes/ecb/single.php on line 189

Warning: Undefined variable $termsSlug in /data01/virt8979/domeenid/www.ecb.ee/htdocs/wp-content/themes/ecb/single.php on line 189